Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Škola » Zvjezdarnica » Zvjezdarnica Otona Kučere

Zadnja izmjena: 11.04.2010. u 13:54

Kupola zvjezdarnice i vidikovac na krovu nove gimnazijske zgrade

Zvjezdarnica Otona Kučere

 

Zvjezdarnica s kupolom petmetarskog promjera i vidikovac na krovu nove zgrade plod su i nastavak prvih astronomskih opažanja u svjetlarniku na vrhu stare zgrade što ih je 1888. godine započeo Oton Kučera kao mladi profesor na požeškoj Gimnaziji, čime je osnovao prvu školsku zvjezdarnicu na našim prostorima.

Zvjezdarnica Otona Kučere Kupola zvjezdarnice - Foto: foto NN

Na krovu nove zgrade požeške Gimnazije izgrađena je zvjezdarnica, jedina u ovom dijelu Hrvatske. Promjer izgrađene i već postavljene kupole iznosi 5 metara, a oko nje je prostrani vidikovac s pogledom na Požegu i veliki dio Požeške kotline. Vjerujemo kako će puštanjem u funkciju privući mnoge ljubitelje astronomije i time oživjeti zanimanje učenika svih uzrasta, ali i ostalih stanovnika Požege i okolice za ovu uvijek pomalo mističnu, veličanstvenu i intrigantnu granu fizike. Predviđena oprema omogućit će praćenje nebeskih pojava, ali i povezanost s ostalim zvjezdarnicama u svijetu svima zainteresiranima. Suradnja je predviđena sa svima koji se bave astronomijom; pojedincima i institucijama. Tako je već dogovorena sa Zagrebačkom zvjezdarnicom i Institutom „Ruđer Bošković“

Zvjezdarnica nije ovdje slučajno i ne zove se slučajno prema našem velikom popularizatoru prirodnih znanosti Otonu Kučeri.

Stara zgrada iz 1887. g. sa svjetlarnikom na krovuOton Kučera je kao mladi profesor na požeškoj Gimnaziji 1888. uz preuzeta meteorološka motrenja sa svojim učenicima započeo prva astronomska opažanja u svjetlarniku na vrhu zgrade izgrađene 1877. godine i time osnovao prvu školsku zvjezdarnicu na našim prostorima.

Oton Kučera je sigurno zaslužio spomenik za sve što je učinio za hrvatsku znanost. Požeška Gimnazija mu je sagradila ovaj!

Autor: Pavle Bucić, dipl. ing.
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 259417
Vezane fotografije
 
 
Veljača 2023
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici