Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Škola » Nova zgrada » Zgrada za 21. stoljeće

Zadnja izmjena: 10.04.2010. u 10:12

Gimnazija u Požegi uselila je u novu školsku zgradu početkom rujna 2009.godine

Zgrada za 21. stoljeće

 

Nova zgrada, kao jedinstveno arhitektonsko rješenje za školu 21. stoljeća, otvara novo poglavlje povijesti Gimnazije u Požegi, poglavlje za koje vjerujemo kako će biti vrijeme novog uzleta u ostvarenju misije što je Gimnazija već puna tri stoljeća ostvaruje u svojoj Zlatnoj dolini i cijeloj domovini. Nova zgrada izgrađena je po projektu Ane Nade Krpelnik.

Zgrada za 21. stoljeće Pročelje u noći pod snijegom - Foto: Foto Šunjo

Kratka povijest izgradnje prethodnih gimnazijskih zgrada

Ugled svake institucije ogleda se u njezinom utjecaju na sredinu u kojoj djeluje i prostorima u koje je smještena. Požeška Gimnazija, kao jedan od simbola grada Požege, stara je i ugledna institucija koja već u svojim počecima ima vlastiti prostor. U prvoj polovici 18. st. izgrađena je za potrebe Gimnazije prva školska zgrada prema tadašnjim pedagoškim standardima. U to vrijeme je malo koja europska metropola imala zgradu građenu isključivo za potrebe izvođenja nastave. Nakon 150 godina, kada je Gimnazija u Požegi brojem učenika iz mnogih krajeva Monarhije prerasla postojeći prostor, izgrađena je druga zgrada koja svojom kvalitetom nije zaostajala za školskim zgradama toga vremena u mnogo većim i značajnijim gradovima. Njezinu funkcionalnost potvrđuje činjenica da je i dalje ostala zgrada u kojoj je smješten novoosnovani Biskupijski odgojno-obrazovni  centar s Katoličkom klasičnom gimnazijom i Katoličkom osnovnom školom u Požegi.

Zgrade u 
povijesnom nizu

Jedinstveno arhitektonsko rješenje za školu 21. stoljeća

Nova zgrada naše Gimnazije požeški je odgovor na nove pedagoške standarde koji hrvatsko školstvo nastoje približiti školstvu razvijenih europskih zemalja. Tako i danas možemo ustvrditi poput povjesničara Tome Matića koji je svojevremeno zapisao: „Požeška je Gimnazija zaorala duboku brazdu duševnog i kulturnog preporoda Slavonije poslije oslobođenja od Turaka, kada su i državna vlast i domaći intelektualci, a i mnogi stranci što su dolazili u Slavoniju, ozbiljno nastojali zemlju što više približiti europskom zapadu.“

Jedna smjena i petodnevni radni tjedan.Sama zgrada u svojih više od 6 700 m² osigurava uvjete za suvremenu nastavu u jednoj smjeni koju izvodi više od 40 nastavnika za gotovo 700 učenika. Zahvaljujući prostoru nastavni proces se odvija u okviru petodnevnog radnog tjedna, a svaki nastavnik ima vremenske i prostorne mogućnosti organizirati konzultacije s učenicima i informacije roditeljima. Učionički i ostali prateći prostori koji predstavljaju posebnu kvalitetu naše škole omogućuju izvođenje dodatne i dopunske nastave, sve vrste priprema učenika za natjecanja, nacionalne ispite ili državnu maturu, te rad na različitim projektima. Oko osamdeset računala u neposrednoj je službi nastave te je s još dvadesetak u čitaonici, nešto više od stotinu računala dostupno učenicima za rad, istraživanje, pretraživanje po internetu, komunikaciju i pristup informacijama. Svaki je od 13 nastavničkih kabineta opremljen računalom s mogućnošću spoja na Internet. 

Knjižnica i čitaonica

Knjižnica i čitaonica ima osamdeset radnih mjesta s 15 umreženih računala.Studijska knjižnica i čitaonica posebno je prostrana i dobro opremljena, te omogućuje kvalitetan individualni i grupni studijski rad, različite vrste projekcija, predavanja, predstavljanja i tribina. Različita predavanja, projekcije, manje predstave i glazbena događanja omogućuje i amfiteatralna dvorana u podrumu zgrade. Sve su učionice opremljene suvremenom prezentacijskom opremom; LCD projektorom, prijenosnim računalom i velikim projekcijskim platnom i u svakoj je omogućen pristup internetu.

Športska dvorana

U planu je gradnja športske dvorane i vanjskih igrališta.Još nije započela izgradnja nove športske dvorane povezane sa školskom zgradom niti su uređeni vanjski športski tereni za potrebe nastave tjelesne i zdravstvene kulture. To trenutačno predstavlja velik organizacijski i pedagoški nedostatak pa smo prinuđeni prilagoditi nastavu tjelesne i zdravstvene kulture takvim neprimjerenim uvjetima. Tako, za vanjske aktivnosti koristimo prirodne mogućnosti prostora Starog grada te sportske terene Veleučilišta u Požegi, a nastavu TZK u zatvorenom prostoru izvodimo dijelom u dvorani stare zgrade Gimnazije (u dogovoru s novim domaćinom, Katoličkom klasičnom gimnazijom), a dijelom u konferencijskoj dvorani, galerijskom prostoru i učionicama u novoj zgradi.

Novo poglavlje povijesti naše Gimnazije

Nakon 310 godina postojanja, požeška Gimnazija kao jedna od pet najstarijih s kontinuiranim djelovanjem u Republici Hrvatskoj, prelaskom u novu zgradu otvorila je i novo poglavlje svoje povijesti. Omogućavanjem višeg školskog i pedagoškog standarda, te uvjetima u kojima učenici i nastavnici ugodnije borave i rade, nastojimo ostvariti ozračje poticajno za nove ideje i veće uspjehe te bolju budućnost našega školstva.

Autor: Pavle Bucić, dipl. ing.
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 263511
Vezane fotografije
 
 
Veljača 2023
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici