Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Oglasna ploča » E-predavanje znanstvenice Anite Kriško

10.12.2010. u 19:19

E-predavanje znanstvenice Anite Kriško

 

"Oštećenja proteina i smrtnost u bakterijama" tema je predavanja koje će održati dr. Anita Kriško putem Interneta za zainteresirane učenike, nastavnike i članove izvannastavne aktivnosti "Vodič kroz znanost za autostopere" koju u našoj školi vodi dr. Branimir Lukić. Dr. Kriško javit će se iz Pariza, a predavanje će se slušati u učionici kemije u utorak 14. prosinca od 14.00 sati.

E-predavanje znanstvenice Anite Kriško

U okviru ovog predavanja, dr. Kriško će predstaviti svoja istraživanja iz područja starenja i mikrobiologije, poglavito se oslanjajući na novi rad objavljen u kolovozu u časopisu PNAS. Radi se o mjerenju oštećenja u bakterijskim stanicama na proteinskom nivou prilikom njihovog izlaganja radioaktivnom i ultraljubičastom zračenju. Ovaj rad baca novo svijetlo  na mehanizam umiranja u stanicama poput E. coli i Deinococcus radiodurans, a u našim medijima se spominje pod popularnim nazivom “eliksir mladosti”. Dr. Kriško će također predstaviti svoj osobni profesionalni put u znanosti.

Anita Kriško je završila gimnaziju u Varaždinu, diplomirala je na zagrebačkom PMF-u molekularnu biologiju, te doktorirala na Institutu Ruđer Bošković. Nakon toga radila je na pariškim sveučilištima i Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu. Trenutno radno vrijeme provodi između Splita i Pariza. Njeni znanstveni interesi su široki, a uključuju bioinformatiku, biofiziku, život organizama u ekstremnim uvjetima, te starenje i smrt u bakterijskim organizmima. U svojem radu kombinira teorijske i eksperimentalne pristupe. Tijekom školovanja dobila je niz nagrada, poput Rektorove nagrade u Zagrebu ili stipendije L'Oreala i UNESCO-a. U slobodno vrijeme intenzivno se bavi fotografijom.

 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 247402

OGLASNA PLOČA

 
 
Siječanj 2023
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici