Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

Oglasna ploča » Promatranje djelomične pomrčine Mjeseca

11.07.2019. u 10:13

Promatranje djelomične pomrčine Mjeseca 16. srpnja 2019.

Promatranje djelomične pomrčine Mjeseca

 

U slučaju povoljnih meteorološki uvjeta, uvečer 16. srpnja 2019., mogli bismo promatrati djelomičnu pomrčinu Mjeseca s utorka na srijedu.

Promatranje djelomične pomrčine Mjeseca
Kada se Sunce, Zemlja i Mjesec nađu u istoj ravnini, Zemljina sjena blokira dolazak Sunčeve svjetlosti  do Mjeseca. Tada dolazi do pojave pomrčine Mjeseca.
 
Zemljina sjena je stožasta i usmjerena je na suprotnu stranu od Sunca. Zemlja baca dvije sjene koje padaju na Mjesec tijekom pomrčine Mjeseca: jedna sjena je nazvana umbra i ona je potpuna tamna sjena. Penumbra je djelomična vanjska sjena. 
 
Pomrčina se Mjeseca može dogoditi samo za vrijeme nekog punog mjeseca (uštapa). Do pomrčine Mjeseca ne dolazi za svakog punog mjeseca jer Mjesečeva orbita oko Zemlje nije u istoj ravnini kao orbita Zemlje oko Sunca. Te ravnine zatvaraju kut od 50 stupnjeva. Ne događa se često takvo usklađivanje da su Sunce, Zemlja i Mjesec u istoj ravnini. Barem dva puta na godinu Sunce, Zemlja i Mjesec poredaju se na pravcu pri čemu je Zemlja u sredini. Mjesec tada prolazi Zemljinom sjenom. Za svih ostalih uštapa Mjesec prolazi iznad ili ispod Zemljine sjene. 
Pomrčina Mjeseca
Potpunom pomrčinom Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu. Pojava kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu naziva se djelomična pomrčina. Ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu, govorimo o pomrčini u polusjeni. NASA, najpoznatija svemirska agencija na svijetu, napravila je popis koji predviđa sve Mjesečeve pomrčine čak do 2100. Također čuva i podatke o prošlim Mjesečevim promjenama. Tijekom 21. stoljeća, Zemlja će doživjeti ukupno 228 Mjesečevih pomrčina.
 
Ove je godine u siječnju bila potpuna pomrčina, a 16. srpnja djelomična pomrčina Mjeseca.
Ako meteorološki uvjeti budu povoljni s utorka na srijedu, 16. na 17. srpnja 2019., možemo promatrati djelomičnu pomrčinu Mjeseca. Evo podataka za promatrače:
 
  
 
Djelomična pomrčina traje 2 sata i 58, 8 minuta.
Pomrčina nastupa u doba Mjesečevog prolaza južno od silaznog čvora ulazeći dijelom unutar područja sjene.
Osim iz Europe djelomična pomrčina se može pratiti i iz Južne Amerike, Afrike, Azije i Australije.
Još nekih detalja o ovoj pomrčini Mjeseca možete pročitati ovdje.
 
Pomrčinu Mjeseca se može promatrati i bez ikakvih instrumenata. Mjesečeve pomrčine su najidealnija pojava za gledanje na nebu jer su izrazito jasne i detaljne te dovoljno velike za gledanje prostim okom. Jednostavno treba izaći, pogledati i uživati. Nije potreban teleskop ili neka posebna oprema. Međutim, dalekozor ili maleni teleskop pokazat će vam neke detalje na površini Mjeseca koji inače nisu vidljivi prostim okom.
Astronomi iz Gimnazije Požega, predvođeni prof. Dragutinom Kovačevićem i Majom Regić, postavit će jedan teleskop na travnatom terenu iza zgrade Gimnazije („na bivšem atletskom stadionu“). Ako ste zainteresirani dođite na to mjesto od 22 h pogledati pomrčinu Mjeseca kroz teleskop. 
Samo da nas još i vrijeme posluži.
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 4590

OGLASNA PLOČA

 
 
Studeni 2022
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici