Komentari i pitanja

Ispunite kontakt formu svojim podacima i komentarima ili pitanjima.

+ =
 

GDJE SE NALAZIMO?

 

EUROPA

Položaj Republike Hrvatske u Europi

HRVATSKA

Položaj grada Požege u Republici Hrvatskoj

POŽEŠKA ŽUPANIJA

Položaj grada Požege u Požeško-slavonskoj županiji

POŽEGA

Položaj Gimnazije u Požegi
 
gimnazija menu
 

NOVOSTI

 
 
sve rubrike Službeno Postignuća Školska svakodnevica Kultura Sport Putopisi Zanimljivosti Predstavljamo Mozaik Najave
 
 
29.09.2017. u 08:44
 

Naše učenice i učenici sudjelovali su na obilježavanju dvadesete godišnjice osnutka Požeške biskupije i jednako toliko godina službe našega prvoga biskupa - msgr. Antuna Škvorčevića

Treći euharistijski biskupijski kongres

 

Vikend koji je iza nas obilježio je Treći biskupijski euharistijski kongres kojim je proslavljena dvadeseta obljetnica osnutka Požeške biskupije. Naši učenici sudjelovali su u programu oba dana. Što se točno događalo na Trgu sv. Terezije Avilske 23. i 24. rujna, pročitajte u tekstu ispod.

Treći euharistijski biskupijski kongres

Požeška je biskupija protekli vikend obilježila dvadeset godina od svoga osnutka te ujedno i toliko godina službe našeg biskupa - msgr. Antuna Škvorčevića. Za taj su se događaj sve župe naše biskupije pripremale čak godinu dana.

Treći biskupijski euharistijski kongres otvorili su mladi Požeške biskupije u subotu, 23. rujna. Nakon prigodnih biskupovih riječi ispred crkve sv. Lovre, svečana povorka uputila se prema katedrali u 18:30. Tamo su okupljeni mladi, među kojima i mnogi učenici naše škole, izmolili večernju molitvu popraćenu pjesmama. Umirovljeni krakovski nadbiskup te dugogodišnji tajnik pape Ivana Pavla II., kardinal Stanislav Dziwisz predvodio je molitvu, kao i nedjeljno euharistijsko slavlje. Nakon molitve mladi su prisustvovali mjuziklukoji su za ovaj događaj pripremili učenici Katoličke gimnazije pod nazivom „Dvadeset ljeta plodne žetve“. U 22:00 sata na Trgu svete Terezije Avilske započeo je koncert duhovne glazbe pod nazivom „Otvorite vrata Kristu!“. Koncert je izveo Biskupijski zbor mladih koji broji preko osamdeset članova iz svih dekanata Požeške biskupije, u kojem su, naravno, bili mnogi sadašnji, ali i bivši učenici Gimnazije. Za realizaciju tog važnog događaja bilo je potrebno uložiti mnogo truda i vremena što mladima nije bilo teško za ovu nakanu. Prilikom izvođenja jedne pjesme čak su se i rasplesali, uz katedralnog kapelana, vlč. Krunoslava Siroglavića koji uvijek rado surađuje s mladima. Po završetku koncerta uslijedilo je cjelovečernje klanjanje započeto pjesmom katedralnog zbora mladih.

Veliko euharistijsko slavlje započelo je 24. rujna u 10:00 sati na već spomenutom trgu. Uz sve župe, na misnom slavlju, vijorila se i bijela zastava naše škole. Uz vodstvo profesora Ive Grbeša te profesorica Nataše Puljašić i Ivane Bušić, nekoliko desetaka učenika prisustvovalo je svečanom misnom slavlju. Neki su gimnazijalci bilo i u radnoj funkciji, u redarima, te su tako dvostruko doprinijeli misnom slavlju. Zbog lošeg vremena i kiše, predviđena procesija otkazana je u zadnji tren. Unatoč tomu, Požeška je biskupija dostojno proslavila dvadeset godina svoga postojanja, a Gimnazija je ponosna što su tome pridonijeli i naši profesori i učenici.

 

Fotografije: Dora Jovanović, 4.e

Autor: Mateja Ostojić, 2.b
 
Dodaj na Facebook Objavi na Twitter-u
Pregledano puta: 15798
Vezane fotografije
 
 
Veljača 2023
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
 
 
 
Izvannastavne aktivnosti E-dnevnik za učenike E-dnevnik za nastavnike Sustav e-učenja Evaluator Nikola Tesla DAR*MAR GEL Učenički radovi Inicijalni testovi Bivši učenici